Menu

Panasonic GF-1

Even een apparatuur-verhaaltje tussendoor: ik wil een goed woordje doen voor een camera die ik een paar weken geleden heb gekocht: de Panasonic GF1. Een toestel dat je makkelijk overal mee naar toe kunt nemen en waarmee je ondanks het kleine formaat toch een goede kwaliteit foto’s kunt maken. Er zit een mooie lichtsterke 20/1,7 lens op, vergelijkbaar met een 40mm op kleinbeeld.

Het sterkste punt van de camera vind ik wel dat hij zo lekker snel werkt. Na het inschakelen is hij binnen een halve seconde gereed om te fotograferen; geen beelden missen doordat je op de camera moet wachten dus. De autofocus werkt ook nog eens lekker trefzeker, met gezichtsherkenning zelfs. Een ander enorm belangrijk punt is dat hij verwisselbare lenzen heeft. Op dit moment is de 20mm nog de enige lens die ik erbij heb. Ik zal er vast nog eens een groothoek en/of een tele bij kopen, maar de beperking van met 1 lens werken vind ik ook wel weer interessant. Je gaat minder nadenken over wisselen of in en uitzoomen, je fotografeert gewoon. Hij heeft een accessoireschoen waar je een opsteekzoeker in kunt zetten maar ook een flitser of Pocket Wizard. Ook geschikt voor off-camera flitsen dus, in mijn geval in combinatie met een Canon 580EX2 flitser. De beeldkwaliteit is echt goed te noemen. Ik werk erg veel bij hogere iso’s en bij iso 400 is de kwaliteit nog prima, naar mijn normen dan 😉 Zelfs iso 800 is bruikbaar; 1600 wordt een beetje korrelig. Wat me verder opvalt is dat de batterij lang meegaat. Ook in de kou kon ik er dagenlang mee fotograferen. Tijdens mijn trip naar Londen heb ik hem ook gebruikt, als enige camera, en toen hield hij het een week lang vol zonder opladen. Kortom, ik ben enthousiast! Hieronder een aantal voorbeeldfotootjes.

De voorlopig laatste winterfoto’s, denk ik…

Met f/1,7 kun je in de schemering ook nog fotograferen:

Een serietje foto’s tijdens een live optreden van The JPR Strinxband in Deventer, zonder flitser en op ISO 800 en 1600! (de hele serie staat hier)

Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Contactgegevens

Bel, app, mail, chat of link op social media met Martin Hogeboom via:

+31 6 29202692