Menu

LumoPro LP180 flitser

Van CameraTools in Apeldoorn heb ik laatst een LumoPro LP-180 flitser meegekregen om die eens uit te testen: een compacte recht-toe-recht-aan flitser, alleen handmatig instelbaar.

lumopro-lp180 flitser

productfoto: Elja Trum

 

Hoewel ik TTL flitsen best makkelijk vind, zeker als de flitser op de camera zit en ik supersnel in wisselende lichtomstandigheden moet werken. Maar toch vind ik het erg prettig om het flitslicht handmatig in te stellen, zeker als ik off-camera flits. Zo weet ik in elk geval precies vooraf wat ik krijg. Geen verrassingen in de belichting. Vaak maak ik bij portretshoots snel achter elkaar een aantal variaties en als ik dan meer of minder achtergrond in beeld krijg kan dat bij TTL flink invloed op de flitsbelichting hebben. Zeker als je met tegenlicht werkt, wat ik nogal vaak doe. Op manual weet ik in elk geval zeker dat mijn hoofdonderwerp, de persoon, steeds hetzelfde belicht is. Ook werk ik tegenwoordig vaak met 2 camerasystemen door elkaar: Canon EOS en Fuji X-Pro. Als je 1 flitser voor beide systemen tegelijk wil gebruiken zit je aan manuele instelling vast.

Nou heeft handmatig instellen wel de naam dat het moeilijk is… Het klopt in zoverre wel dat het ietsje meer werk is, maar om nou te zeggen dat je er een universitaire opleiding voor nodig hebt is ook weer teveel gezegd. Laat die techniek je niet teveel in de weg zitten. Als je de basics van de fotografie leert (hoe diafragma, sluitertijd , ISO waarde werken) zodat je een goed belichte foto kunt maken op de M-stand weet je al meer dan genoeg om ook een flitser in te kunnen stellen. Als je aan een foto een beetje flitslicht toevoegt gaat dat namelijk in dezelfde verhouding als met de heilige 3-eenheid van diafragma-sluitertijd-ISO. Een stopje verschilop je flitser is hetzelfde als een stopje verschil in je diafragma of je ISO. (Om het simpel te houden, laat de sluitertijd daar even buiten, dat is om de hoeveelheid aanwezig licht in je foto te bepalen.)

Flitslicht instellen is een technisch handigheidje en vooral een kwestie van een paar noodzakelijke stappen doorlopen voor je kunt gaan fotograferen. In mijn geval houden die stappen in: de camera op de M-stand zetten, een testfoto maken zonder flitslicht zodat ik kan zien op mijn LCD scherm hoe de aanwezige verlichting is. Geen gedoe met een belichtingsmeter, dat is te omslachtig. Daarna de belichting bijstellen tot het er naar mijn smaak goed uitziet. Vervolgens de flitser op mijn model richten vanuit de juiste hoogte en richting. Aanzetten, weer een testfoto maken en op het LCD scherm kijken hoe de flitsbelichting. Eventueel bijstellen door het vermogen naar boven of beneden te draaien. Weer checken op het LCD scherm en eventueel opnieuw bijstellen. En in een paar stapjes staat het vermogen dan goed.

Zolang je niet de afstand tussen je model en de flitser verandert of je belichting bijstelt kun je zorgeloos gaan fotograferen. En je bezig houden met veel en veel belangrijkere onderdelen van de fotoshoot: heel veel aandacht voor je model, de compositie, de juiste richting van het licht, etc etc.

Waar je bij heel veel portretsessies genoeg aan hebt is 1 compacte en makkelijk instelbare flitser. En daar voldoet deze LumoPro LP180 helemaal aan, voor een redelijke prijs ook nog… Nou kwam het merk bij mij al wel goedkoop over: ik had een paar jaar geleden al eens een LumoPro flitser gekocht. Degelijk en betrouwbaar waren niet woorden die bij dat apparaat bij me opkwamen. Als er ergens Pro op staat, is dat vaak ook wel een aanwijzing dat je met rotzooi te maken hebt. Behalve mijn Profoto studio flitsers dan. Jammer van die E109,-, daar had ik beter een lekkere whiskey voor kunnen kopen. Maar goed, de tijd en de techniek schrijden voort. Deze nieuwe flitser is een stap vooruit, hij voelt alleen al een heel stuk degelijker aan. Hij heeft een makkelijke, directe bediening: 2 knopjes om het vermogen in 1/3 stops te verzetten en 2 knopjes om de zoomstand in te stellen. Een ingebouwde slave, een stel andere aansluitingen om kabeltjes aan te sluiten. Praktisch allemaal, zonder allerlei overbodige en afleidende snufjes die je toch maar zelden gebruikt. Je kunt er direct mee aan de slag, ook als je er niet van houdt om gebruiksaanwijzingen te lezen. Dat laatste heb ik dan ook niet gedaan. Dat eerste wel. Meetrapporten en ander technisch geneuzel zijn niet zo mijn ding, ik ben meer geïnteresseerd hoe het in de praktijk werkt. Hieronder dus een aantal foto’s die ik met de flitser gemaakt heb, met wat technische uitleg. Alle foto’s zijn gemaakt met de flitser los van de camera, aangestuurd met radiotriggers van Pocket Wizard (plus II of TT5).

Een serie portretten van TV presentator Andre van der Zee. Gemaakt in de volle zon met alleen invullicht van de flitser.

tv-resentator Andre van der Zee - © Fotografie: Martin Hogeboom

tv-resentator Andre van der Zee - © Fotografie: Martin Hogeboom

Portretje in de schaduw, met directe flits van links:

tv-resentator Andre van der Zee - © Fotografie: Martin Hogeboom tv-resentator Andre van der Zee - © Fotografie: Martin Hogeboom
Portretfoto van zanger Jacques Herb in Het Koelhuis in Zutphen:

Zanger Jacques Herb - © Fotografie: Martin Hogeboom
Lumopro flitser een kartonnetje om het licht iets te verzachten, maar niet teveel. Met invullicht van een Canon flitser via een paraplu van onderaf. Aangestuurd door Pocket Wizard Plus.
backstage - © Fotografie: Martin Hogeboom
Schaapsherder Lammert Niesing in de schaapskooi in Heerde. De flitser stond op een statiefje rechts van hem. Door de manual instelling maakte het raam in de achtergrond geen verschil voor de belichting:
schaapsherder lammer niesing in heerde - © Fotografie: Martin Hogeboom schaapsherder lammer niesing in heerde - © Fotografie: Martin Hogeboom

 

Ook in de regen houdt hij het prima uit! Het licht op het gezicht van het model kwam van de LumoPro, het tegenlicht van een Profoto accuflitser. Als je de frontlens dan ook lekker nat laat regenen krijg je een fijn effect:

Laura van de Pol in de regen onder een paraplu - © Fotografie: Martin Hogeboom

Laura van de Pol in de regen onder een paraplu - © Fotografie: Martin Hogeboom

 

Bij een portfolioshoot met Valerie heb ik de flitser ook een paar keer ingezet. Voordeel van een kleine flitser is dat je hem mooi kunt verstoppen, zoals in dit geval in een balk:

Portfolio fotoshoot met model Valerie - © Fotografie: Martin Hogeboom Portfolio fotoshoot met model Valerie - © Fotografie: Martin Hogeboom

TTL heeft toch wel vaak moeite met sterk tegenlicht zoals hier:

Portfolio fotoshoot met model Valerie - © Fotografie: Martin Hogeboom Portfolio fotoshoot met model Valerie - © Fotografie: Martin Hogeboom

Er komt genoeg vermogen uit om boven het daglicht uit te flitsen:

Portfolio fotoshoot met model Valerie - © Fotografie: Martin Hogeboom Portfolio fotoshoot met model Valerie - © Fotografie: Martin Hogeboom

Mijn vriend Reinier Groenendijk kwam ik toevallig tegen terwijl ik interieurfoto’s aan het maken was in het pand van Achmea in Apeldoorn. Na even bijgepraat te hebben bedacht ik dat ik wel een portret van hem wilde maken, voor mijn dagelijkse portretfoto-blog. De omgeving was zo mooi, met al dat licht en die lijnen dat het er gewoon vroeg om als achtergrond te dienen.

Reinier Groenendijk, schrijver, mede-eigenaar van C-Wordz Media

Misschien ook leuk om te zien hoe zo’n foto stap voor stap ontstaat. In eerste instantie leek de trap met die gebogen en rechte lijntjes mij wel een leuke achtergrond, dus ik vroeg hem daar even te gaan zitten, voor een foto met een tele met paar rechte en gebogen lijnen in beeld, aardig plaatje al wel. Maar de vormen boven hem vond ik ook wel interessant, dus ik vroeg hem op te staan en schoot een paar portretten van onderaf met een groothoek. Het licht kwam voor een groot deel vanaf zijn linkerkant dus ik vroeg hem die richting op te kijken. Ook leuk, maar het bleef een beetje zacht naar mijn zin. Ik besloot er iets meer pit in te brengen met een flitser, die ik in mijn tas had.. Omdat ik daar alleen maar foto’s bij bestaand licht hoefde te maken had ik geen lampstatief bij me, maar het mooie van de lumoPro is dat hij een statief-schroefdraad-aansluiting (of hoe heet zoiets?) in de zijkant van de flitskop heeft. Ik kon hem dus op mijn camerastatief schroeven! In de hoogste stand kwam die precies boven ooghoogte, waar ik hem graag wilde hebben. Na nog een paar variaties in standpunt vond ik het wel leuk om zijn hoofd precies onder de middelste gebogen lijn uit te laten komen. Als punt van een uitroepteken. Ineens klopte het plaatje! Gedaan in 5 minuten, een mooie tijdsduur voor een portretsessie.

Hieronder 2 versies van het portret en rechts het backstage beeld met de LumoPro flitser op mijn camerastatief:
IMG_5755

 

 

Nog een paar (zakelijke) portretten, met 1 flitser gemaakt (de LumoPro in dit geval dus):
portret - © Fotografie: Martin Hogeboom portret - © Fotografie: Martin Hogeboom portret - © Fotografie: Martin Hogeboom

Portret van mijn oud-stagiaire en nu zelfstandig fotograaf Gerben Grotenhuis. Invulflits van rechts met behulp van iemand die zo vriendelijk was de flitser even vast te houden.

Gerben Grotenhuis fotograaf - © Fotografie: Martin Hogeboom

Portret op een terras in Nijmegen van Jan, deelnemer aan de vierdaagse. Verlichting kwam van de Lumopro op, in dit geval op een vermogen van 1/8 +0,3, zoomstand 50mm. Dit was een snel portret tussendoor, de flitser werd even vastgehouden door een tafelgenoot van Jan:

Jan - vierdaagse Nijmegen - © Fotografie: Martin Hogeboom

Conclusie: een degelijke en praktische flitser! Vooral door de knoppen waarmee je direct het vermogen en de zoomstand kunt instellen. Ook handig zijn de verschillende aansluitingen voor kabels en ingebouwde slave heeft dus je kunt hem makkelijk met andere flitsers mee laten flitsen. Zelfs bij een TTL-systeem: je kunt hem de voorflitsen laten negeren zodat hij op het juiste moment afgaat. Als off-camera flitsen en handmatig instellen je ding is zou ik deze zeker overwegen, vooral omdat hij fors voordeliger is dan een originele Canon of Nikon systeemflitser.

Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Contactgegevens

Bel, app, mail, chat of link op social media met Martin Hogeboom via:

+31 6 29202692