Menu

Fujifilm GFX 50s

Onlangs bracht Fujifilm een nieuw digitaal middenformaat systeem uit: de Fujifilm GFX 50s. Een camera met een sensor die groter is dan full-frame en met een flink aantal megapixels waardoor er een nog hogere beeldkwaliteit gehaald kan worden. Vooral bij foto’s die je erg groot wil afdrukken, beelden waarvan je deelvergrotingen wil maken of foto’s waarin je kleine details moet bewerken heeft dat een groot voordeel. Ik heb er onlangs een paar leuke afwisselende shoots mee gedaan: een serie portretten van sporters op een atletiekbaan, een modelshoot in de studio en een serie groepsfoto’s van een band.

testshoot met de Fujifilm Gfx50s middenformaat digitale camera - © Fotografie: Martin Hogeboom

Normaal gesproken zijn middenformaatcamera’s wat langzamer in het gebruik dan een standaard spiegelreflex waardoor ze vooral voor statische onderwerpen, studiofotografie en werken vanaf een statief geschikt zijn. Het mooie van het Fujifilm systeem is dat het een spiegelloze camera is, net als de X-serie, waardoor het formaat toch relatief compact is gebleven en mede doordat de camera redelijk snel reageert en scherpstelt is hij dus prima op locatie te gebruiken. Zelfs bewegende onderwerpen zijn nog best goed te fotograferen. Zolang het tenminste geen indoor basketbal bij weinig licht is tenminste. 🙂 Er wordt vaak gezegd dat een middenformaat je meer dwingt om bedachtzaam te fotograferen, maar ik weet niet of dat bij deze camera ook zo is. Ik knipte er lekker vlotjes mee weg. Wat dat betreft past hij wel bij mijn stijl van fotograferen. Nadeel is wel dat je heel snel een heleboel gigabytes aan foto’s bij elkaar schiet (ca 115MB per RAW bestand). Voordeel is wel dat je heerlijk grote bestanden hebt met een fantastische contrastomvang: er is altijd wel wat detail uit de lichte en donkere partijen te halen.

testshoot met de Fujifilm Gfx50s middenformaat digitale camera - © Fotografie: Martin Hogeboom

 

Hieronder zie je de onbewerkte versie van de foto hierboven, een JPG rechtstreeks uit de camera. Krap belicht om ervoor te zorgen dat er detail zichtbaar blijft in de lichte delen van de lucht:

testshoot met de Fujifilm Gfx50s middenformaat digitale camera - © Fotografie: Martin Hogeboom

Een paar behind the scenes foto’s van bovenstaande shoot. Zoals te zien is het ook bij middenformaat camera wel lekker als je vanaf een LCD schermpje kunt fotograferen. Foto’s zijn ingeflitst met een Profoto B2R flitser met octabox.

 

behind the scenes bij fotoshoot atletiek - © Fotografie: Martin Hogeboombehind the scenes bij fotoshoot atletiek - © Fotografie: Martin Hogeboombehind the scenes bij fotoshoot atletiek - © Fotografie: Martin Hogeboombehind the scenes bij fotoshoot atletiek - © Fotografie: Martin Hogeboombehind the scenes bij fotoshoot atletiek - © Fotografie: Martin Hogeboom

 

Het bijzondere van het werken met deze camera vond ik wel dat alle knopjes en functies op hele logische plekken zitten en dat alles dus heel intuïtief te bedienen is. Toen ik de camera had opgepikt bij CameraTools ben ik direct doorgereden richting fotoshoot en daar direct aan het werk gegaan zonder uitgebreid uit te vogelen aan de hand van de gebruiksaanwijzing hoe de camera precies werkt. Doordat de layout van de camera erg lijkt op de X-serie van Fujifilm kon ik zonder al te veel gezoek naar functieknopjes en geblader in menu’s de camera bedienen. Zelfs met een nieuwe camera kon ik direct al volop bezig zijn met de shoot en meer aandacht geven aan de modellen dan aan de techniek; zoals ik het liefste werk.

De andere shoot was een aantal groepsfoto’s en portretten voor de soulband M-Ease, in Humphrey’s in Zwolle:

testshoot met de Fujifilm Gfx50s middenformaat digitale camera - © Fotografie: Martin Hogeboomtestshoot met de Fujifilm Gfx50s middenformaat digitale camera - © Fotografie: Martin Hogeboom

Voor de zekerheid heb ik hier de camera hier maar wel op een statief geplaatst, ivm de combinatie van flitsers met een relatief langzame sluitertijd:

 

En nog een aantal beelden van de studioshoot met modellen Bressillia Mulder en Marleen Bastiaannet, waarbij Selma Zivali de visagie en styling verzorgde:

 

Van de modelshoot hebben we een leuke backstage video gemaakt. (gefilmd door mijn stagiaire Ruben Dalsheim en gemonteerd door mijn assistent Lars Bredewout)

 

Conclusie: na een paar shoots met deze camera heb ik wel door dat dit een zinvolle uitbreiding van mijn camera-arsenaal zal zijn. Voor veel van mijn commerciële shoots zal de resolutie goed van pas komen, alleen al doordat je er lekker in detail mee kunt werken en flinke deelvergrotingen kunt maken. Zaken die ik in mijn dagelijkse praktijk regelmatig tegenkom. Voorheen huurde ik een Hasselblad of Phase One camera als ik de resolutie nodig had, maar gezien de prijs van een GFX-set is zelf aanschaffen goed te doen. Bovendien is dit eindelijk een middenformaatcamera die goed past bij mijn manier van werken: lekker vlotjes, uit de hand, op locatie mensen fotograferen. Wordt zeker vervolgd dus, deze eerste kennismaking! 🙂

 

Oh ja! Zoals ik in een vorig blogbericht al schreef heb ik in het “film-tijdperk” ook met Fujifilm middenformaat camera’s gefotografeerd. Deze shoot was een leuke aanleiding om een portretfoto te maken van mezelf met camera van hetzelfde merk, maar dan 16 jaar later. Een andere overeenkomst is dat ik na zoveel tijd ook weer een kort kapsel heb. Zoek de verschillen 🙂

Martin Hogeboom | fotograaf met Fujifilm middenformaat camera's - © Fotografie: Martin Hogeboom

Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Contactgegevens

Bel, app, mail, chat of link op social media met Martin Hogeboom via:

+31 6 29202692