Menu

Vuur en Godox

Sinds een aantal jaren gebruik ik Godox flitsers voor mijn locatieportretten en reclamefotografie. De belangrijkste reden om ooit met dat merk te gaan werken was dat ze een van de eersten waren die flitsers met TTL en high speed synchronisatie (flitsen bij elke sluitertijd) boden voor het Fujifilm X-systeem. Een puur praktische reden dus, vooral omdat ik het lekker vind om met flits in combinatie met grote diafragma’s te werken en dus vaak high speed flitsen nodig heb. Maar los van die functie ben ik het systeem en dan met name de AD-200 flitsers enorm gaan waarderen. Die laatste heeft namelijk een lekker hoog vermogen van 200Ws terwijl het toch een vrij compacte flitser is, niet veel groter dan een uitgeklapte systeemflitser, dus daardoor ook makkelijk mee te nemen in een kleine fototas. En zoals bij zoveel spullen die ik op locatie gebruik: als je het zonder al te veel gesjouw mee kunt nemen dan gebruik je het ook echt. Verder krijg je gewoon veel waar voor je geld: een krachtige flitser waarbij een enorme hoeveelheid aan flitskoppen en andere accessoires verkrijgbaar zijn en die ook nog eens simpel draadloos aan te sturen en te verstellen zijn.

Een tijdje geleden is filmer Joost Wierenga een dagje mee op pad geweest om voor Disnet, de importeur van o.a. Godox flitsers een reclame video te maken terwijl ik aan het werk ben met de Godox AD-200 PRO en de nieuwe Godox V1.

Tijdens een fotoshoot bij Stijf Vatenhandel, heb ik een serie beelden geschoten van vakmensen die daar op een ambachtelijke manier aan het werk waren met hout, metaal, rook en vuur. Een goed recept voor sfeervolle plaatjes dus. Hieronder een paar beelden die we geschoten hebben, met uitleg over de manier waarop ze verlicht zijn.

Marcel van regenton.nl (stijf vatenhandel) is met veel vuur aan het werk met een regenton - © Fotografie: Martin Hogeboom - video Joost Wierenga voor Disnet distributors - Godox flitsers
Fujifilm X-T2, 16mm/1,4 objectief – ISO 500 – f1,4 – 1/200 sec

Bovenstaande foto van Marcel die met veel vuur een regenton aan het maken is, is verlicht met 2 flitsers: 1 Godox AD-200 pro die zijn gezicht verlicht en 1 Godox V1 die een beetje licht op zijn rug gooit. De Godox V1 staat in de schoorsteen in het hoekje achter de vlammen. Op die manier komt het licht vanuit de richting van het vuur, waar je het ook verwacht gezien de situatie. Een lekker warm plekje voor een flitser, waar hij niet al te lang kon blijven staan dus ik moest even snel werken. Voor een goede foto moet je wat over hebben. 🙂

Fujifilm X-T2, 56mm/1,2 objectief – ISO 500 – f2,0 – 1/100 sec

Bij de bovenstaande foto heb ik de flitser maar uit het vuur gehaald en vlak voor Marcel gezet zodat ik rustig de tijd had voor een portret zonder dat ik gestoord werd door de lucht van smeltend plastic. De verlichting was verder hetzelfde: 1 Godox AD-200 pro flitser op zijn gezicht gericht en 1 Godox V1 van achteren als effectlicht. In Lightroom heb ik de hele kleurbalans wat warmer ingesteld.

Fujifilm X-T2, 56mm/1,2 objectief – ISO 500 – f2,0 – 1/250 sec

En hierboven nog een foto met 2 flitsers: 1 op zijn gezicht gericht en 1 voor de tonnen in de achtergrond, zodat zijn hamer mooi afsteekt.

Bij deze actiefoto van Claes heb ik de belichting zo ingesteld dat het felle licht van het lasapparaat goed zichtbaar werd. De achtergrond is vrij rommelig, dus die heb ik donker gelaten en een klein beetje onscherp zodat nog wel te zien is waar hij werkt maar waarbij dat niet teveel afleidt. Het licht komt, behalve van het lasapparaat, van 1 Godox AD-200 Pro die vanaf rechts op het gezicht van Claes gericht is, met een kleppensetje om het licht te bundelen. En van achteren op zijn rug en armen is een Godox V1 gericht, met daarop een grid om te voorkomen dat het licht ook op de omgeving terechtkomt .

In de video die door Joost Wierenga gemaakt is zie je ook nog eens hoe de bovenstaande beelden tot stand gekomen zijn.

Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Contactgegevens

Bel, app, mail, chat of link op social media met Martin Hogeboom via:

+31 6 29202692