Menu

Kleurrijke Masterclasses

model Alexa Moorre tijdens de Masterclass Locatieportret van Martin Hogeboom | fotograaf

De afgelopen jaren heb ik vaak lezingen en workshops gegeven, vooral over het fotograferen van mensen op locatie en het werken met (flits-)licht. Meestal zijn dat korte presentaties waarin ik of veel foto’s laat zien en vertel over de achtergronden daarvan of een demonstratie van een portretshoot. Helaas is het de laatste tijd er niet meer van gekomen om uitgebreide masterclasses te geven waarin we een hele dag de tijd nemen om er dieper in te duiken en de deelnemers de kans krijgen een en ander uit te proberen tijdens een shoot.

Omdat ik mijn werkwijze steeds blijf aanpassen en zelf de laatste jaren ook weer veel heb bijgeleerd heb ik alle zaken die volgens mij van belang zijn om mooie portretfoto’s te maken eens opnieuw op een rijtje gezet. Zaken als omgaan met mensen, creatief gebruik maken van elke soort locatie en natuurlijk het werken met verschillende soorten verlichting. Met als resultaat de Masterclass Locatieportret die ik in december en januari gegeven heb.

Masterclass fotografie door Martin Hogeboom

Locatie

Voor de masterclasses heb ik een mooie locatie afgehuurd: Creatieve ontmoetingsplek Tot en Met. Een oude verbouwde watermolen met veel sfeervolle fotogenieke hoekjes waar we kunnen fotograferen en een grote zolder die als leslokaal dienst doet. Hij ligt lekker afgelegen, zodat je echt even een dagje uit de bewoonde wereld weg bent. Om het feest compleet te maken kunnen we daar ook nog eens genieten van een geweldige lunch, door eigenaar Raymundo zelf bereid. Hieronder een foto tijdens een shoot in de kelder van het pand.

Fotografie in de kelder van Tot en Met tijdens Masterclass Locatieportret - © Fotografie: Martin Hogeboom

Onderdeel van de Masterclass is een fotoshoot met 2 modellen, waarbij ik zelf eerst kort het een en ander uitleg en demonstreer. Daarna gaan de deelnemers zelf door het pand heen aan de slag, met verschillende soorten verlichting, zowel bestaand licht als flitslicht en LED-licht. Er zijn voor de shoots flitsers beschikbaar van GODOX (via Disnet) en LED licht van NANLITE en LEDGO (Via TSE Imaging). Verder heeft Fujifilm Nederland een aantal camera’s en objectieven beschikbaar gesteld die de deelnemers kunnen uitproberen.

Kleurrijk

De shoots hebben een serie kleurrijke foto’s opgeleverd, niet in de laatste plaats door de modellen. Maar ook door de verlichting met kleurenfilters voor de Godox flitsers en vooral door de Nanlite Pavotubes, een continu lamp in de vorm van een TL balk die alle zo ongeveer alle kleuren van de regenboog kan weergeven. Hieronder wat resultaten uit de shoots, gegroepeerd per model

In een volgend blogbericht ga ik wel wat verder in op hoe de beelden precies gemaakt zijn, met toelichting over de gebruikte verlichting etc. Anders wordt dit wel een heel erg lang verhaal. 🙂

Als eerste wat beelden van Steampunk model Pete The Bear Eastwood , hier verlicht met een aantal Godox flitsers, de AD-200 en de AD-400 voorzien van kleurenfilters.

Nereida Deadlysin heb ik al vaker gefotografeerd bij shoots voor l’Adinda Latex, een samenwerking met haar levert altijd mooie verrassende beelden op, zoals bij deze shoot in Amsterdam of deze in de Deventer Schouwburg. De beelden hieronder zijn geschoten met de Fujifilm X-T2, met daarop een 56mm/1,2 en voor de verlichting hebben we gebruik gemaakt van continulicht uit Nanlite Forza 60’s en de Nanlite Pavotubes.

Masterclass Locatieportret door fotograaf Martin Hogeboom bij Tot en Met in Heerde - modellen Nereida Lopez, Marvin Sansaart en Bonsart Bokel alias Dankaert Lexicon - © Fotografie: Martin Hogeboom
Masterclass Locatieportret door fotograaf Martin Hogeboom bij Tot en Met in Heerde - modellen Nereida Lopez, Marvin Sansaart en Bonsart Bokel alias Dankaert Lexicon - © Fotografie: Martin Hogeboom

Vervolgens een aantal foto’s van Steampunk model Bonsart Bokel alias Dankaert Lexicon, ook actief als YouTuber onder de naam Radio Retro Future, gefotografeerd met zowel met flits als LED licht.

Masterclass Locatieportret door fotograaf Martin Hogeboom bij Tot en Met in Heerde - modellen Nereida Lopez, Marvin Sansaart en Bonsart Bokel alias Dankaert Lexicon - © Fotografie: Martin Hogeboom

Model Alexa Moorre, ook in kleding van l’Adinda Latex en geschoten met de Fujifilm X-T2 en voor de verlichting uit de Nanlite Forza 60’s en de Nanlite Pavotubes.

En tot slot Katie Miller, waarmee ik ook al eens een gave fotoshoot en expositie in de Deventer Schouwburg heb gedaan voor voor l’Adinda Latex. Hier is ze gefotografeerd in de kelder van Tot en Met met de Fujifilm X-T2, de 56mm/1,2, 2 Nanlite Forza 60’s en 2 Nanlite Pavotubes.

Wat sfeerbeelden en behind the scenes foto’s tijdens de verschillende masterclasses, meestal gemaakt met de iPhone:

En nog een aantal behind the scenes foto’s die tijdens de 1e masterclass gemaakt zijn door mijn bevriende Fujifilm X-photographer uit België Ioannis Tsouloulis


Als je hierdoor enthousiast geraakt bent en ook eens mee wil doen aan zo’n Masterclass, stuur dan een mailtje! Of houd deze pagina in de gaten: blog.martinhogeboom.nl/masterclass-locatieportret/ of volg mij op Facebook of Instagram

Misschien tot snel! 🙂


Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Contactgegevens

Bel, app, mail, chat of link op social media met Martin Hogeboom via:

+31 6 29202692