Menu

Camera test Fujifilm X-T4

Voor een advertorial van Kamera Express in het Fotomagazine Zoom mocht ik 1 van de eerste Fujifilm X-T4’s die in beschikbaar waren uittesten.

Als eerste heb ik een shoot gedaan met Arduwan in het altijd fotogenieke Lelystad. Hoewel dit niet de eerste plek is waar ik op zou komen om een portret-shoot te doen hebben we toch een fijne serie portretten kunnen schieten. Daar hielp het prachtige avondlicht zeer zeker aan mee. En uiteraard de zeer prettig werkende camera.

Ik ben zeker niet iemand die uitgebreid alle functies van een nieuw apparaat gaat uitproberen en dat heb ik hier ook niet gedaan. Gebruiksgemak van een camera staat voor mij op de eerste plek, dat kan een foto maken of breken. De beeldkwaliteit telt uiteraard zwaar, maar de verschillen in kwaliteit zijn tegenwoordig zo klein dat je echt een geoefend oog moet hebben wil je dat zien. Er zijn zoveel zaken die de kracht van een foto bepalen, zoals het licht, de compositie, zeggingskracht, het juiste moment, emotie etc. Een klein aantal extra pixels of iets meer scherpte aan de randjes van het beeld voegt daar in verhouding maar weinig aan toe. Maar als het werken met een camera soepeler gaat dan kan dat een enorme invloed hebben, bijvoorbeeld doordat je meer aandacht aan je model dan aan de techniek kunt geven of doordat je nét het juiste moment kunt pakken. Dàt zijn de zaken die het verschil maken.

Foto in tegenlicht van fotomodel Arduwan Alkhamisy in Lelystad tijdens een fotoshoot met de Fujifilm X-T4 voor een artikel in Foto magazine Zoom, in opdracht van Kamera Express. Foto: Martin Hogeboom - www.martinhogeboom.nl
Model Arduwan Alkhamisy in Lelystad tijdens een fotoshoot met de Fujifilm X-T4 voor een artikel in Foto magazine Zoom, in opdracht van Kamera Express. Foto: Martin Hogeboom - www.martinhogeboom.nl

Het hele verslag is hierboven te lezen, maar voor wie dat teveel werk is: de korte conclusie is dat ik vooral weg ben van het nieuwe in alle richtingen kantelbare schermpje en van het ingebouwde stabilisatiesysteem IBIS. Alleen het nieuwe IBIS systeem zou voor mij al voldoende reden voor de aanschaf van deze X-T4. Zeker nu ik vaak met LED-verlichting werk in plaats van flitslicht geeft dat een enorme winst in scherpere foto’s als ik bij lagere sluitertijden fotografeer.

De bovenstaande shoot vond begin april 2020 plaats, in de weken daarna heb ik meerdere opdrachten gedaan met de X-T4 (waaronder een videoshoot met motorrijders) en ik ben er steeds meer van verzekerd dat deze camera voor mijn soort fotografie een enorme stap vooruit is.

Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Contactgegevens

Bel, app, mail, chat of link op social media met Martin Hogeboom via:

+31 6 29202692